Traseele Caselor Tradiționale Sălăjene
Despre proiect
Proiectul „Traseele caselor tradiționale sălăjene” este primul demers în domeniul moștenirii culturale tradiționale care promovează un program pe termen lung de cooperare între proprietarii privați de patrimoniu și o autoritate sau instituție publică. Practic, prin intermediul acestui proiect se demonstrează că o instituție publică din domeniul culturii își poate asumă îndrumarea metodologică și de specialitate pentru conservarea corectă a patrimoniului cultural aflat în proprietate privată împreună cu promovarea integrată a acestuia, ca resursa comunitară de prim rang. Instituția publică oferă o viziune de ansamblu și autoritatea expertizei de specialitate, punând în valoare, în același timp inițiativă privată.
Scop și obiective
Scopul proiectului este promovarea integrată a moștenirii culturale rurale ca resursa turistică de prim rang. Antreprenoriatul în turismul cultural are rezultate limitate, iar realizarea lui în mod individual impune eforturi susținute și importante. Prin aglutinarea unor inițiative de mică anvergură se obține un efect de scară, care potențează atât valoarea fiecărei inițiative, cât și resursele învecinate care, la rândul lor, nu pot genera un interes semnificativ pentru turiști.
Obiectivele generale
Obiectivul general al proiectului este creșterea contribuției resurselor cultural-turistice la atractivitatea economică a mediului rural sălăjean. Prin acest proiect se urmărește să se demonstreze că inițiativele de conservare a resurselor culturale tradiționale pot reprezenta o soluție realistă pentru dificultățile economice ale comunităților rurale aflate la distanță de oportunitățile dezvoltării industriale sau ale noilor tehnologii. Turismul cultural și rural poate genera o anumită creștere economică în condițiile în care acesta oferă un produs integrat, care să fie perceput ca un complex divers și interesant. Prezență unor case tradiționale ca obiective de interes turistic generează dezvoltarea și a altor inițiative antreprenoriale în producția de suveniruri, alimentația publică, producerea și comercializarea de produse alimentare bio, în agricultura țărănească.