MUZEUL ȘCOLAR (DE ETNOGRAFIE) DIN GÂLGĂU
Detalii
- Subzonă etnografică:
- Proprietar: Primăria Gâlgău
- Comuna: Gâlgău
- Localitatea: Gâlgău
- Anul construcției:1920
Despre casă
Muzeul din Gâlgău a luat naștere în urmă cu mai bine de 80 de ani ca urmare a dorinței uriașe de a avea un muzeu etnografic in sat a soților LAR în care MARGARETA SI VASILE, profesori îndrăgiți de către elevi si colegi, ei înșiși mari susținători a folclorului si tradiționalului.
Inițial muzeul a fost o casă tradițională construită de școală cu sprijinul unor oameni de suflet ,primărie și a unor meșteri locali. Au contribuit la acest obiectiv cadrele didactice, elevii și mulți săteni prin descoperirea și achiziționarea unor obiecte de valoare muzeistică din localitate sau din jur.
Povestea casei
Fundația a fost construită cu piatră adusă din satul Glod ,pe care s-a ridicat scheletul de lemn al viitoarei construcții. Datorită faptului că a fost clădită cu pământ ,in urma unor ploi abundente si mai de lungă durată care l-au spălat, pietrele au început să se desprindă amenintând să tragă după ea lemnăria scheletului. Rapid s-au luat măsuri prin montarea unor cofrage si s-a turnat beton consolidând-o.
Partea lemnoasă și acoperișul muzeului au fost lucrate de meșteri gâlgăuani. Acoperișul a fost făcut din DRANIȚĂ adusă din comuna maramureșană Poiana Botizei. După 1O ani dranița a început să dea semne de oboseală și s-a hotărât să se pună țiglă.
Casa a fost lipită cu lut atât în interior cât si în exterior și văruită în albastru ,culoare aproape exclusivistă a caselor tradiționale din zonă. Cea mai mare parte a materialului lemnos care a fost folosit la construcția muzeului a provenit din vechea școală din satul Dobrocina și din alte case demolate.
Construcția muzeului a durat aproape doi ani ,vreme în care s-au adunat din ce în ce mai multe obiecte vechi ,piese de mobilier ,țesături ,icoane și ceramică. Oamenii din comună ,elevii și profesorii și-au adus aportul prin donarea diferitelor obiecte tradiționale astfel salvându-le de la pieire.
Muzeul a devenit o prezență în peisajul satului ce nu va putea fi trecută cu vederea .
Cu timpul activitatea în cadrul muzeului s-a diversificat cuprinzând mai multe aspecte ale culturii populare cum ar fi folclorul literar, cusăturile ,date din istoria satului si a graiului local. Ca rezultat ale acestor preocupări s-au întocmit culegeri și albume.
–CULEGERE DEBFOLCLOR (TREI CAIETE STUDENȚEȘTI)
–ALBUME CU CUSĂTURI
–CULEGERE DE GRAI LOCAL (o lucrare ce cuprinde peste 400 de cuvinte vechi din sat ,peste 100 DE EXPRESII UZUALE ,PROVERBE ȘI ZICĂTORI DIN ZONĂ.
În prezent muzeul se prezintă așa cum reiese din pozele trimise anterior.